Tutkimusmatka VR:n tontilta Lampelan alueelle

Lähdin kävelemään keskiviikkoaamuna Rovaniemen rautatieasemalta lännen suuntaan. Kolme viikkoa sitten havaitsemani ostoskärry oli yhä niillä sijoillaan. 

Laskin kävellessäni, että Ratakadun varrella on kaikkiaan yhdeksän VR:n käytössä ollutta, nyt täysin hylättyä ja vartioimatonta rakennusta. Yksi näistä on sauna, jonka ovi on avoinna. Kolme asuinrakennusta vastaa kooltaan suuria maalaistaloja. Yksi niistä toimi aikoinaan väliaikaisena rautatieasemana ja sittemmin asemapäällikön talona. Rakennukset on rakennettu 1940-50-lukujen aikana.

Yhden varastorakennuksen seinustalle on koottu kaapelikeloja ja erilaista jätettä. Koivut, männyt ja pihlajat kasvavat jätteiden läpi. Kurkottavat kohti taivasta. Havaitsin rojun joukosta vanhan Hitachin imurin.

Kävelin Oijustien siltaa pitkin kohti Prismaa ja käännyin Suosiolankadulle. Suosiolankadulta käännyin taas oikealle Aittatielle. Ihailin kuplahallin betoniperustuksessa kasvavia muhkeita sammalia. 

Lampelankadun varteen istutetuista neljästäkymmenestäkuudesta koivusta kaksikymmentäneljä kuollutta tai puolikuollutta suikuraa oli yhä pystyssä. Kaksikymmentäkaksi koivunvartta oli revitty irti juurineen ja ne retkottivat pitkin pituuttaan tienpientareella. Tavara-aseman edustalle tiekaistojen väliin istutetut kymmenen koivua olivat kaikki kuolleet pystyyn.

Vierustien varteen istutetut pihlajat voivat sen sijaan paljon paremmin.

Käännyin Varastotielle ja havahduin ajattelemaan, että kirppiksen ympäristö autonromuineen muistuttaa enemmän kaatopaikkaa kuin kaupunkitilaa. Kevättalvella bongaamani obh nordica -merkkinen imuri oli yhä tienpientareella.

Jo ennen kävelyä silmäni kutisivat. Kävelyn jälkeen ne kutisivat yhä enemmän ja nenäkin vuosi. Kevään merkki. Silmut puissa.

Kävelyaika: 01.20.02.60.

 


 





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uuden paloaseman paikalla haisee pahalle

Maailman pohjoisin McDonald's ja sen ympäristö

Kävely Rantavitikan Salelta Lampelan alueelle ja takaisin