Varastotiellä tuli kuuma

Lähdin kävelemään puoli kymmeneltä. Kiertelin ja kaartelin rautatieaseman pysäköintialueella. En osannut päättää mihin suuntaan lähtisin. Annoin jalkojeni päättää. Ne veivät kohti postitaloa. Eilen sulanut sohjo oli umpijäässä. Rautatieaseman pysäköintialue ja pyörätiet olivat melko vaikeita kävellä. Välillä oli jäisiä muhkuroita ja välillä aivan peilipintaista jäätä.
 
Varastotiellä tuli kuuma. Riisuin verkkatakin kävelyhaalarin alta Lampelankadun risteyksessä. Sitten kävelin Aittatien päätyyn. Otin kuvia hylätystä Citroenista. Kävelin Prismalle vievän sillan alle. Havaitsin moottorikelkkauran. Se meni korkean lumivallin yli. Kävelin uraa pitkin läheiselle pyörätielle saakka. Jatkoin Suosiolantietä aina Lampelankadulle saakka. Ohitin tyhjennetyn Kodin Terran, jonka pihalla oli kuorma-auto, pakettiauto ja henkilöauto. Käännyin vasemmalle. Ohitin Prisman. Käännyin liikennevaloista vasemmalle Oijustielle.
 
Kävelyn aikana mietiskelin Lauri Anttilan näkemystä kävelemisestä veistoksena. Saatoin seurata hänen ajatuksenkulkuaan. Kävelijä kulkee tilassa ja tavallaan ”veistää” todellisuutta ja on todellisuuden veistettävänä. 
 
Käveleminen veistoksena viittaa kuitenkin siihen, että kävelemisessä olisi kysymys taiteesta. Olen taipuvainen seuraamaan tässä mieluummin Ernesto Pujolin ajattelua. Pujolia ei kiinnosta väitellä siitä, onko käveleminen taidetta vai ei. Käveleminen voi olla taidetta ja käveleminen voi olla kävelyä, vain kävelyä.
 
Otin itsestäni kävelyselfien kun olin ylittänyt Ratakadun liikennevalot. Ratakadun junaradan puoleinen pyörätie oli varjossa. Sen päälle oli valunut eilen runsaasti lumien sulamisvettä, joka oli jäätynyt yöllä. Pyörätie oli pitkältä matkalta aivan jäässä ja hiekoitushiekat tämän jään alla. Jääkuorrutuksen päällä käveleminen tavallisilla talvikengillä ei ollut kovin miellyttävää. Käännyin VR:n pysäköintialueelle. Autojunan lastia purettiin. Suksibokseilla varustettuja autoja valui parkkialueelle. Pääsiäisturistit saapuivat Rovaniemelle. Aurinko paistoi kirkkaasti.  
 
Kävelyaika: 59’14.3

                   

         

                   


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uuden paloaseman paikalla haisee pahalle

Maailman pohjoisin McDonald's ja sen ympäristö

Kävely Rantavitikan Salelta Lampelan alueelle ja takaisin