Rovaniemen psykomaantieteellinen seura kävelyllä Lampelan alueella

Rovaniemen psykomaantieteellinen seura järjesti tänään kävelyn Lampelan alueella Rovaniemellä. Meitä oli koolla viisi henkilöä. Kokoonnuimme Vierustien puoleisella Minimanin parkkipaikalla klo 10. Mietimme suuntaa minne päin lähtisimme kulkemaan. Keksimme heittää kruunaa ja klaavaa. Yksi meistä löysi maasta pullonkorkin ja heitti sen ilmaan. Korkin nurja puoli merkitsi aloitusta tavara-aseman suuntaan ja korkin päällyspuoli Varastotien kirppiksen suuntaan. Tuli nurja puoli.

 

Lupauduin toimimaan oppaana. Kerroin kävelijöille tavara-aseman historiasta ja hallien elävästä graffitiskenestä. Kävelyn osallistujilla oli myös paljon muistoja ja kokemuksia paikasta. Perustelin miksi julistin tavara-aseman taideteokseksi syyskuussa 2019. Muistelin myös ääneen mitä Minimanin paikalla vielä nelisen vuotta sitten sijaitsi. Kerroin myös nykyisen Lampelankadun paikalla, hylättyjen lastauslaiturikiskojen väleissä kasvaneista rauduskoivuista, joista sai tehtyä hyviä saunavastoja.

 

Kuljimme Lampelankatua pitkin Varastotien risteykseen, jossa pysähdyimme tarkastelemaan harmaantunutta työmaakoppia. 

 

Kävelystä muodostui eräänlainen urbaani tutkimusmatka, joka suuntautui hallien pihoille ja sivuille. Löysimme isoja kasoja erilaista jätettä. Pois heitettyjä vahvistimia, akkuja, televisioita, sohvia, hyllyjä, patjoja, lastulevyjä, vanerilevyjä ja yhden avonaisen matkalaukun. Ihmettelimme myös ratakiskoja Aittatien ja Varastotien välillä ja ymmärsimme, kuinka laaja tavara-aseman alue oli aikoinaan ollut.

 

Jatkoimme matkaa ja oikaisimme Metrotukun pihan poikki Aittatielle. Lampelan kommuuni oli purettu. Kävelimme tyhjän tontin poikki tarkastelemaan ränsistynyttä pihavajaa. Ovet olivat houkuttelevasti auki ja sisältä pursuava tavara veti puoleensa. Vedin yhden puolittain raollaan olleen vajaoven auki ja näky oli yllättävä. Vajan lattialla oli hirven pää ja tuolilla irti hakatut hirven sorkat. Pää ei ollut vielä mädäntynyt. 

 

Ohitimme Aittatien komeat männyt ja musiikkikoulun.

 

Liikenneympyrän jälkeen innostuimme tyhjälle tontille lastatuista kookkaista siltarummuista. Menimme rumpuihin sisälle. Otimme kuvia ja katsoimme, kuinka pyöreä muoto rajasi maisemaa. Kävelimme eteenpäin ja ohitimme Pälsynahon vesijohtoliikkeen. Kävelymme päättyi Aittatien päätyyn, vehreään katveeseen Prismalle vievän sillan kupeeseen.

 

Kävelyn kesto: n. 1 h.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uuden paloaseman paikalla haisee pahalle

Maailman pohjoisin McDonald's ja sen ympäristö

Kävely Rantavitikan Salelta Lampelan alueelle ja takaisin